Veel kankerpatiënten raken een deel van hun vertrouwen in hun lichaam kwijt. Niet alleen omdat het zonder dat je het wist kanker heeft aangemaakt, of omdat je bang bent voor uitzaaiingen, maar ook door de pijn en vermoeidheid die bij de zieke en de behandelingen horen.
Bewegingsangst en belastbaarheid
Bewegingsangst, ofwel overmatige voorzichtigheid bij bewegen en minder durven bewegen zijn een bekende reactie op pijn en vermoeidheid. Onbewust kun je daarmee doorgaan terwijl de pijn en de vermoeidheid al lang veel minder zijn. Ook moet je misschien leren de belastbaarheid van je lichaam weer te gaan vertrouwen: je hoeft niet meer zo bang te zijn voor vermoeidheid als je teveel hebt gedaan, omdat je lichaam inmiddels weer beter herstelt.
Het vinden van een goede bewegingsspecialist
Een sportarts of fysiotherapeut die zich gespecialiseerd heeft in wat revalidatie bij kanker inhoudt (verenigd in de NVFL), weet dus niet alleen wat af van hoe je een lichaam begeleidt tot spieropbouw en conditieverbetering. Zowel bij beweegprogramma's door een gespecialiseerde fysiotherapeut als bij oncologische revalidatie is ook aandacht nodig voor de mentale gevolgen van kanker, en het herstel van vertrouwen in jezelf en je lichaam. Ga, ook omdat motivatie een belangrijke factor is in de kans op herstel, op zoek naar een bewegingsspecialist die je vertrouwt en met wie het klikt. Vraag je huisarts of oncoloog om verwijzing naar iemand die bekend staat om zijn kennis van kanker in je omgeving. Of kijk bijvoorbeeld op fysiotherapieenkanker.nl, de website Verwijsgidskanker of op de website van de NVFL voor een bewegingsspecialist bij je in de buurt.
Durf te kiezen voor een bewegingsspecialist met wie het klikt
Klikt het niet? Durf over te stappen naar iemand bij wie je je beter voelt. Het is algemeen bekend dat motivatie en vertrouwen belangrijke factoren zijn in het succesvol revalideren. Revalideren is maatwerk. In ALLE opzichten.
Durf dus ook kritisch te zijn als je twijfelt of je fystiotherapeut wel voldoende verstand van kanker heeft. Hoe reageert hij bijvoorbeeld als je aangeeft dat zijn aanpak niet helemaal goed voelt? Gaat hij je overtuigen, of vraagt hij geïnteresseerd door, op zoek naar uitleg of alternatieven? Voor écht maatwerk is het laatste nodig: nieuwsgierigheid naar wat voor jou anders blijkt te zijn.