Op Lottiejs blog staat al een mooie lijst met dingen om aan te denken. Dingen die je in huis kunt halen, of waarmee je jezelf en je lichaam voor kunt bereiden op chemo. Er staat ook wat uitleg bij het blog over de tips. De tip over nagelverharder heb ik hieronder niet opgenomen. Ik zou daarover even overleggen met je oncologie-verpleegkundige of oncoloog. Dat schijnt niet altijd verstandig te zijn.
Dit is een lijstje, dus ik houd de uitleg kort:
- Zorg dat je huisarts op de hoogte is van wat je overkomt. Spreek af hoe je met hem/haar in contact blijft.
- Ga voordat de chemo start naar de mondhygienist en tandarts. Chemo vergroot de kans dat onopgeloste of onopgemerkte tand- en tandvleesproblemen erger worden. Laat een nulmeting maken, ook ivm je verzekering bij klachten achteraf.
- Zorg dat je goed geïnformeerd bent over wat je moet doen om voor je mond en tanden te zorgen om schade door speekseltekort tegen te gaan.
- Blijf bewegen (wel bij iemand die verstand heeft van kanker, vraag niet teveel van je lijf): bewegen helpt op verschillende manieren. Overleg met je verpleegkundige, arts of huisarts of er sprake is van een programma in je ziekenhuis of gemeente waar je aan mee kunt doen. Wil je het zelf doen? Kijk bijvoorbeeld op de site fysiotherapieenkanker.nl voor een beweegspecialist in je omgeving. Maar praat hier altijd over met je behandelend arts, want beweging kan van invloed zijn op je behandeling.
- Heb je een Nintendo Wii in huis? De beweeggames kunnen een prettige afwisseling zijn bij chemo.
- Vraag na of er iemand is met wie je kunt praten als dat nodig blijkt. Maatschappelijk werk bij het ziekenhuis? Een inloophuis?
- Kijk of er iemand in je omgeving is die lastige dingen voor je op wil zoeken op internet. Zodat je goed voorbereid bent in gesprek met je artsen, zonder dat je zelf bang wordt van internet.
- Ben je nog jong: stel vragen over wat het met je vruchtbaarheid doet.
- Het zal niet je favoriete gesprek zijn, maar vraag goed door wat nog mag qua seksualiteit. Wanneer mag tongzoenen, oraal contact en penetratie wel of niet, waarom is dat. En welke voorbehoedsmiddelen, of bijvoorbeeld crème op recept tegen een droge vagina.
- Denk na over op welke manier je je omgeving op de hoogte wilt houden. Hoestie.nu is een heel geschikte tool.
- Vraag na of bij jouw chemo je haar uitvalt en bedenk wat je wilt doen als dat gebeurt.
- Schrijf op wat de exacte naam van je chemo is en bewaar dat de rest van je leven.
- Wees je bewust van dat chemo je weerstand kleiner maakt. Haal desinfecterende spullen in huis. Maak afspraken over wegblijven van bezoek als ze ziek zijn. Lees na hoe je voor hygiëne bij het koken kunt zorgen.
- Sommige dingen mag je niet combineren met chemo. Grapefruit bijvoorbeeld. Maar ook sommige supplementen waar je je niet bewust van kunt zijn zoals visolie. Dit is afhankelijk van de soort chemo. Hier kun je wat vb vinden. Maar bekijk zeker ook de site van kanker.be, voor de nieuwste inzichten hierover.
- In het griepspuit-seizoen: neem contact op met je huisarts om te overleggen of jij er een nodig hebt.
- Realiseer je dat je tijdens chemo niet naar de sauna mag ivm infectiegevaar. Grijp je kans als het nog kan. Dat geldt ook voor een weekend weg of vakantie.
- Bedenk dingen om te doen voor binnen die weinig energie kosten: een netflixabonnement, een leuk gameboy spel, dvd's van een serie om te binge-watchen, kleurboeken voor volwassenen.
- Ga op zoek naar een chemo-outfit. Je weet wel, zo'n huispak, joggingbroek, te groot vest of onesie waarin je liever niet op straat betrapt wordt. Denk hierbij ook aan een goede warme muts. Altijd die pruik kan irriteren.
- Zorg voor een plek in huis waar je comfortabel kunt zitten. Fleecedekentje, kruik, kussen om in weg te zakken.
- Leg een chemodagboek aan en koop een pillendoos.
- Regel je hulp: van de hond uitlaten tot afleiding brengen. De app AYA Match (apple) (android) kan een fijn hulpmiddel zijn om met je vrienden in contact te blijven.
- Op de website kankerenik.nl staat een boekje Chemotherapie en ik, dat je gratis kunt downloaden en dat je allerlei ervaringen en tips geeft over wat chemotherapie met je doet en hoe je om kunt gaan met de bijwerkingen van chemotherapie.
- Spullen om te kopen voor je huid? Mijn favorieten waren:
handenzalf (Palmers Cocoa Butter formula)
Lippenzalf (Louis Widmer)
Huidolie (amandelolie van Holland and Barrett (Holland&Barrot)
Rozemarijn haarlotion (Weleeda, om de hoofdhuid bij haarpijn te verkoelen)
Voor in bad/onder de douche: Balneum Hermal vettende douche/bad olie
Mijn bestraalde huid bleef ik verzorgen met cetomacrogol zalf (op recept via arts) - kijk ook nog even naar dit open vlog van borstkankerblog, dat vijf tips geeft die ze graag anders had gedaan, terugkijkend op chemo.