Tips van en voor patiënten met kanker

De lijst met voedsel waarvan bewezen is dat je het niet moet combineren met kankerbehandelingen is er een die nog erg ter discussie staat. Er is nog niet veel ècht onderzocht, al wordt er wel veel over bepaalde dingen gesproken. Hieronder enkele voorbeelden. Gelukkig bestaat er een gezamenlijk initiatief van Wageningen UR, IKNL, Alpe d’Huzes/KWF en LWDO om deze onduidelijkheid waar mogelijk weg te nemen. Www.voedingenkankerinfo.nl 

{slider title="Pas op met voedingssupplementen in combinatie met kankerbehandelingen" alias="Voedingssupplementen" class="red" open="false"}De belgische website van Stichting tegen kanker bevat ook goede informatie over voeding en kanker. Onder andere deze tabel over voedingssupplementen en behandelingen tegen kanker: wat ondersteunt de behandeling en wat belemmert de behandeling juist? Belangrijk om te weten! Ook de Nederlandse website voedingenkankerinfo.nl besteedt aandacht aan voedingssupplementen.

Enkele voorbeelden:

  • Van sint-janskruid is bekend dat je het niet bij chemo moet gebruiken, het beïnvloedt de werking van Docetaxel. Sint-Janskruid zit ook nog wel eens in ontspannende thee.
  • Ook wordt gewaarschuwd tegen mariadistel. Het blijkt Docetaxel versneld af te breken in het lichaam. Let ook goed op dat het niet in een snder middel zit. Zo bevat Iberogast (middel tegen maag- en darmklachten) bijvoorbeeld mariadistel. 
  • Daarnaast wordt afgeraden rode klaver-supplementen (trifolium patense) te gebruiken als je onder behandeling bent van hormoongevoelige borstkanker.
  • Coenzym Q10 kan effect van behandelingen met een oxiderende werking verminderen. Dat is het geval bij radiotherapie en de antitumorale antibiotica bleomycine en mitomycine.
  • Hetzelfde geldt voor vitamine E. Rokers moeten ook oppassen bij het innemen van Vitamine E supplementen.
  • Het gebruik van selenium (zit bijvoorbeeld in paranoten) wordt afgeraden bij prostaatkanker.
  • Kanker.be waarschuwt dat er best wat voedingsupplementen zijn die een bloedverdunnend effect kunnen hebben. Krijg je al een bloedverdunnend medicijn, dan kan dat verkeerd uitpakken. Overleg in dat geval voor de start van een nieuwe behandeling altijd even met je arts of je door kunt gaan met het gebruik van de supplementen. Dit geldt in ieder geval voor groene thee, druivenpitextract/resveratrol, gember, ginkgo biloba, ginseng, knoflook/quercetine, kurkuma, lijnzaad, Q10, selenium, visolie/omega-3 vetzuren en vitamine E.

{slider title="Voorzichtig bij lage weerstand" alias="Lage weerstand en voeding" class="red"}Bij Voeding&Kanker.nl kun je informatie vinden over welk voedsel je beter kunt vermijden bij erg lage weerstand.

{slider title="Wietolie of medicinale cannabis en kanker" alias="Wietolie tamoxifen" class="red"}Omdat er op dit moment een steeds breder geaccepteerd pleidooi klinkt voor het gebruik van wietolie of medicinale cannabis (mediwiet) bij kanker, wil ik hier apart aandacht aan besteden. Wat mij opvalt is dat artikelen over het gebruik hiervan ingaan op twee vragen:

  1. helpt het tegen bijwerkingen,
  2. is het in staat kanker te genezen.

Over of er sprake kan zijn van interferentie tussen wietolie en de behandelingen tegen kanker, wordt echter geen uitspraak gedaan.

In ieder geval niet over hormoontherapie als tamoxifen. Dat betekent dat hier waarschijnlijk nog te weinig over bekend is, om als officiële instantie een standpunt te kunnen innemen. Je kunt immers nog niets bewijzen, daarvoor is eerst onderzoek nodig en onderzoek gaat niet over één nacht ijs. Zo doet dit standpunt van KWF uitspraak over dat niet bewezen is dat cannabis kanker kan genezen, maar dat het wel bijwerkingen kan verminderen als pijn, misselijkheid en spierkrampen. Het advies is mediwiet alleen te gebruiken op voorschrift van de behandelend arts en succesverhalen op internet niet zomaar te geloven. Op voedingenkankerinfo.nl wordt ingegaan op de vraag of mediwiet helpt tegen tumorgroei. Kanker.nl gaat in op het verschil tussen cannabisolie en wietolie.

Dat maakt succesverhalen van patiënten die voor het gebruik van wietolie pleiten lastig te interpreteren. Wat is de situatie van die patiënt? Welke behandeling krijgt hij precies? Je kunt zo'n advies eigenlijk nooit zonder overleg met je behandelend arts op jezelf toepassen. Want zeker waar het gaat om bijwerkingen van bepaalde soorten anti-hormoontherapie zouden je alarmbellen juist af moeten gaan als patiënten elkaar een middel aanraden, omdat ze 'sinds ze het gebruik ervan amper nog last hebben van de overgangsklachten die ze door tamoxifen krijgen'. Over wietolie wordt dit ook gezegd. Maar wat betekent dat? Wat doet die wietolie dan? Onderdrukt het de bijwerkingen, of maakt het de werking van de tamoxifen ongedaan, waardoor je die klachten minder hebt? Van homeopatische middelen die overgangsklachten onderdrukken wordt immers inmiddels algemeen gewaarschuwd dat je het niet in combinatie met anti-hormoontherapie mag gebruiken. Omdat het de werking (gedeeltelijk) ongedaan maakt. Wil je dat risico wel lopen, dat je niet zeker weet of je medicijnen nog wel goed werken, zolang er niet meer bekend is over waarom die klachten afnemen?

Wat wel bekend is over cannabis is dat het een stof bevat die in het lichaam via de lever wordt opgenomen en dat het daarbij een belemmering kan zijn in het omzetten van de stoffen uit medicatie in werkzame stoffen in het lichaam. Door deze belemmering is het dus mogelijk dat er door cannabis minder werkzame stof wordt omgezet en dat cannabis de medicatie in bepaalde mate dus minder werkzaam maakt. Van Tamoxifen is het bekend dat het een medicijn is dat via de lever moet worden omgezet om de juiste stoffen in het lichaam te krijgen. Het is dus mogelijk dat de stof uit wietolie en tamoxifen met elkaar in een bepaalde mate interfereren. In welke mate dat precies is en wat het mogelijke effect hiervan is, is niet bekend omdat hier geen studies naar gedaan zijn.

Ben je dus nog onder behandeling tegen kanker en gaat het om medicijnen waarbij opname door de lever een rol speelt, neem dan ALTIJD contact op met je behandelend arts over of het veilig is mediwiet of wietolie te gebruiken en in welke mate je dat dan het beste kunt doen. Hoe minder mediwiet je binnen krijgt, en hoe meer controle op wat het met je lichaam doet, hoe beter, zolang we niet zeker weten wat het met je behandeling doet.

{slider title="Voedsel dat van invloed kan zijn op je behandeling" alias="Gevaarlijk eten" class="red"}

Op de website van kanker.be kun je een pagina vinden met uitleg over de 20 meest gebruikte supplementen en het mogelijke effect op behandelingen bij kanker (zowel positief als negatief). Je kunt zowel op behandeling als op voedingssupplement zoeken. In de uitleg wordt meestal ook aandacht besteed aan mogelijke effecten van het voedingsmiddel zelf. Zo staat er uitleg over het negatieve effect van hop (zit in bier) bij hormoongevoelige kanker.

Er verschijnen steeds meer studies die de wisselwerking aantonen van gewone voeding met de verschillende behandelingen bij kanker. Ook loopt er nog veel onderzoek. Vaak hangt dit onderzoek samen met onderzoek naar voedingssupplementen, doordat men naar de werking van een specifieke stof kijkt. En omdat de industrie meestal enthousiast op de bewering duikt dat iets 'goed zou zijn bij kanker', door er meteen een voedingssupplement van te maken. Omdat de stof in voedingssupplementen vaak in veel hogere concentraties voorkomt dan in gewone voeding, wordt ook naar het effect van dat verschil gekeken. Uit dit type onderzoek is onder andere gebleken:

  • Het drinken van Groene Thee bij sommige chemo’s (bortezomib) heeft mogelijk een tegengesteld effect. Groene Thee heeft als eigenschap dat het cellen kan inkapselen, ook de kankercellen. De chemo kan er dan niet bij. Ook is groene thee niet handig in combinatie met de bètablokker Nadolol.
  • Ook over Kurkuma zijn resultaten bekend over het negatief beinvloeden van bepaalde soorten chemotherapie en bestraling.
  • Grapefruit (pompelmoes) beïnvloedt de werking van de lever : ‘Het eten van grapefruit tijdens een behandeling met een anti-kanker medicijn is uit den boze! Grapefruit kan ervoor zorgen dat enzymen in de lever tijdelijk minder goed werken, met als gevolg dat medicijnen minder goed afgebroken kunnen worden. Als gevolg hiervan kunnen medicijnspiegels verdubbelen, wat voor sommige medicijnen levensgevaarlijk kan zijn!’
  • Visolie in combinatie met chemo is nadelig. Dat geldt ook voor bepaalde soorten vette vis. Het effect van visolie op bestraling is nog onduidelijk.
  • Het exacte effect van soja op homoontherapie is nog onduidelijk. Gebruik van soja-supplementen wordt in combinatie met hormoontherapie als tamoxifen en letrozole afgeraden. Dit geldt niet voor gebruik van sojaproducten nà de overgang.
  • Er wordt gewaarschuwd tegen bepaalde homeopathische middelen tegen de overgang die de werking van hormoontherapie zouden verminderen. Vraag voordat je hiervoor uit jezelf iets koopt bij de drogist of bijvoorbeeld Holland&Barrot, ALTIJD na of dit wel verstandig is. Beter is het met je oncoloog of huisarts te overleggen over wat je kunt doen.
  • Pas op met bepaalde anti-depressiva bij hormoontherapie. Je arts heeft hierover informatie. Ook staat dit vermeld in een aantal bijsluiters.
  • Kanker.be waarschuwt dat best wat voedingsupplementen een bloedverdunnend effect kunnen hebben. Krijg je al een bloedverdunnend medicijn, dan kan dat verkeerd uitpakken. Overleg in dat geval voor de start van een nieuwe behandeling altijd even met je arts of je door kunt gaan met het gebruik van de supplementen.Overleg voor de start van een nieuwe behandeling daarom altijd met je arts of je door kunt gaan met het gebruik van de supplementen. Dit geldt in ieder geval voor groene thee, druivenpitextract/resveratrol, gember, ginkgo biloba, ginseng, knoflook/quercetine, kurkuma, lijnzaad, Q10, selenium, visolie/omega-3 vetzuren en vitamine E.

{/sliders}

Pin It