We kunnen op veel verschillende manieren misselijk zijn: last van boeren, oprispingen of opgooien van eten; een opgeblazen gevoel in de maag hebben; zwaar op de maag liggen van eten of drinken; een hard voelende buik, alsof er druk op staat; en lucht in de darmen hebben.
We vinden het vaak genant om over de gevolgen te praten als je last van je maag hebt. Je bent niet de eerste die het lastig vindt daarover te beginnen, maar doe dat wel als de klachten hinderlijk zijn en aanhouden. Het is belangrijk dat je je arts altijd op de hoogte stelt van de bijwerkingen die je hebt als gevolg van je behandelingen. Je arts kan bepalen of het om bijwerkingen gaat waarvan hij moet weten, zodat hij het met je in de gaten kan houden, of erger kan voorkomen.
{slider title="Misselijkheid, medicijnen en chemo" alias="misselijk door chemo" class="red" open="false"}Er bestaan allerlei medicijnen die de misselijkheid onderdrukken, de maag ‘verdoven’ of kalmeren. Overleg bij misselijkheid altijd met je arts over wat hij voor je kan doen. Bij chemo nemen we automatisch aan dat het de chemo is die de misselijkheid veroorzaakt. Maar de misselijkheid kan ook ontstaan of langer aanhouden door darmproblemen (obstipatie of diarree). Bij het toedienen van de chemo moeten de darmen vaak worden stilgelegd. Niet iedereen reageert daar even goed op.
{slider title="Verzamelsite en blog met tips tegen misselijkheid" alias="Site tegen misselijkheid" class="red"}Op de Belgische site Gezondheid.be (flink stuk naar beneden scrollen) staan veel algemene tips over eten en drinken. In het blog Jong en borstkanker beschrijft een borstkankerpatiënte 12 tips waarmee zij de misselijkheid het hoofd bood.
{slider title="Oma-weet-raad-tips tegen misselijkheid door chemo" alias="Huis tuin en keuken tip" class="red"}Men zegt dat verse Gember thee helpt bij het misselijke gevoel tijdens de chemodagen. Gemberthee: schijfje gember in een glas heet water, gember ligt tussen de groentes in de supermarkt. Maak de thee niet te sterk: vooraf aan chemo 0,5 gram gember per kop, 2 x daags; tijdens chemo 0,5 gram gember per kop, om de 8 uur (als dat niet lukt 3 x daags); na chemo 0,5 gram per kop, 2 x daags. De website voedingenkankerinfo.nl waarschuwt op basis van onderzoek naar voedingssupplementen van gember, dat deze supplementen niet verhinderen dat je gaat braken en dat patiënten moeten blijven kiezen voor de medicijnen van de arts, in plaats van supplementen.
Tegen het zeurende misselijke gevoel de eerste paar dagen na de chemo kan het helpen om dingen te eten die de maag ‘bezig’ en ‘rustig’ houden, maar niet zwaar vullen. Wat werkt verschilt van persoon tot persoon, maar bekend zijn wortelen, appel (niet te zure) en bleekselderij.
{slider title="Alternatieve geneeswijzen tegen misselijkheid bij chemo" alias="Alternatieve therapie" class="red"}Een ander middel-zonder-medicijnen tegen misselijkheid bij chemo is medical taping. Sommige fysiotherapeuten zijn hierin gespecialiseerd. Kijk op de website van fysiotape voor uitleg. Via het contact-mailadres kun je vragen naar een fysiotherapeut met ervaring met deze vorm van tapen bij je in de buurt.
Het dragen van Sea Bands, een elastische armband te koop bij de apotheek, kan ondersteunen bij misselijkheid. Er zit een tekening bij met uitleg hoe je de armband precies moet dragen.
{/sliders}