Tips van en voor patiënten met kanker

Op de website van kanker.nl kun je uitgebreide uitleg vinden over wat kanker krijgen emotioneel met je kan doen: "Te horen krijgen dat u kanker heeft kan veel emoties teweegbrengen. Misschien voelde u zich wel heel gezond en komt het nieuws geheel onverwacht. Of u vermoedde wel iets, maar komt de bevestiging toch als een schok. Wat uw situatie ook is, er komen hoogstwaarschijnlijk veel gevoelens en emoties naar boven." Lees verder op de site van kanker.nl

In de verwijsgids voor patiënten op kanker.nl (thema, emotionele gevolgen) kun je tal van hulpverleners en specialisten vinden die verstand hebben van de begeleiding in de psychosociale gevolgen van kanker. Ook bij je in de buurt.

Voorbeelden van psychosociale hulp in het omgaan met kanker

{slider title="De app Untire helpt je bij kankergerelateerde vermoeidheid" alias="vermoeidheidbijkanker" class="red" open="false"}

De app Untire "geeft je de middelen om vermoeidheid bij kanker te verminderen en je leven weer te kunnen leven". Zie de link voor meer uitleg over het ontstaan en de inhoud van de app.

{slider title="Op adem na borstkanker (online tool)" alias="Website breath borstkanker" class="red"}

De site OpAdemNaBorstkanker.nl ondersteunt emotioneel herstel na de behandeling van borstkanker en heeft twee doelen: het afnemen van mogelijke klachten als gevolg van borstkanker en het toenemen van eigen kracht en mogelijkheden. BREATH is ontwikkeld voor alle vrouwen die klaar zijn met hun behandeling van borstkanker. Doe de zelftest en ontdek of de zelfhulpwebsite je kan ondersteunen om sneller emotioneel te herstellen. Vanaf januari 2017 zal de online hulp beschikbaar zijn via Borstkankervereniging Nederland en online gezondheidsplatform Karify.

{slider title="Helen Dowling Instituut" alias="HDI" class="red"}

"Het Helen Dowling Instituut helpt u en uw naasten omgaan met emoties zoals angst, vermoeidheid, stress en verdriet. We bieden professionele zorg in de vorm van individuele gesprekken, maar ook groepsgesprekken en internettherapie voor o.a. het verminderen van vermoeidheid en angst. Onze zorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering."

{slider title="Inloophuizen en IPSO" alias="Inloophuizen bij kanker" class="red"}

"Kanker is niet alleen lichamelijk maar ook emotioneel, mentaal en sociaal een zware ziekte. Veel mensen die met kanker geconfronteerd worden hebben behoefte aan een luisterend oor, lotgenotencontact of therapeutische begeleiding bij de verwerking van wat hun is overkomen. Inloophuizen en psycho-oncologische centra bieden mensen met kanker - en nadrukkelijk ook hun naasten - diverse vormen van begeleiding en ondersteuning in alle fasen van het ziekte-, herstel- of acceptatieproces."

{slider title="Kinderloosheid na kanker (website)" alias="Kinderwens en kanker" class="red"}

Kijk voor lotgenotencontact op kinderloosheidnakanker.nl.

{slider title="Uitleg over en hulp bij verminderde concentratie en vermoeidheid" alias="omgaan vermoeidheid kanker" class="red"}

{slider title="Mindfullnesstraining via een Belgisch ziekenhuis" alias="Cursus mindfullness bij kanker" class="red"}Verschillende ziekenhuizen in Vlaanderen en Brussel organiseren Mindfullnesstrainingen bij kanker voor mensen met kanker en hun naasten. De prijs varieert van gratis tot 325 euro voor een reeks. Veel ziekenfondsen betalen dat gedeeltelijk terug, soms enkel via de aanvullende verzekering. Op de site staat een overzicht van deelnemende ziekenhuizen, alfabetisch op ziekenhuis gesorteerd. Staat je ziekenhuis of ziekenhuisafdeling er niet bij? Informeer bij uw behandelend arts, de dienst oncologie of bij de oncopsycholoog waar u toch terechtkunt voor mindfulness. 

{/sliders}

Pin It