Tips van en voor patiënten met kanker

Zelf ervaren hoe het is om kankerpatiënt te zijn is een belangrijke motivator voor het ontstaan van hulp voor kankerpatiënten. Heel veel initiatieven zijn gebaseerd op weten hoe het is en weten wat je daarbij mist. Op deze pagina vind je allerlei voorbeelden van dit type initiatieven. Ben je zelf initiatiefnemer van een goed doel voor kankerpatiënten? Laat een beschrijving van wat je doet achter via het speciale meldformulier.

(vrijwillige) Hulp vinden in je omgeving

{slider title="Helpende hand nodig bij kanker?" alias="hulp huishouden kanker" class="red" open="false"}Een voormalig kankerpatient heeft de website wehelpen.nl opgericht om mensen die hulp nodig hebben en mensen die best een naaste willen helpen aan elkaar te verbinden. Dit staat op de site: “Heeft u boodschappen nodig? Vervoer van en naar het ziekenhuis? Een muur die toch echt eens behangen moet worden? Zin in een praatje met iemand uit de buurt? Administratie waar u niet uitkomt? Een hondje dat uitgelaten moet worden? Er is vast iemand die u kan helpen. Als u het maar vraagt. U geeft aan welke hulp u zoekt en wanneer, en een ander kan hierop reageren. U kunt zelf bepalen of de vraag voor iedereen te zien is, of enkel voor de mensen die u in uw groep(en) heeft geplaatst.”

Ben je mantelzorger van een kankerpatiënt? Kijk dan op deze website van regelhulp voor antwoorden op je vragen. De app Fello kan je helpen om de zorg voor de zieke met de andere naasten af te stemmen (wie doet wat wanneer, familieagenda-app).

Kijk ook eens op de website van dinst.nl. Deze website heeft als doel mensen te ondersteunen in het langer thuis blijven wonen.

Daarnaast heb je de app Helpling. Die app helpt je om een betrouwbaar iemand in je omgeving te vinden die bijvoorbeeld voor je kan schoonmaken.

{slider title="De last voor je gezin verkleinen" alias="buurtgezinnen" class="red" open="false"}"Herken je dat? Soms zit alles tegen. Problemen stapelen zich op in een gezin en worden steeds zwaarder. Er hoeft dan maar iets te gebeuren of de emmer loopt over. Dan lukt het niet meer om op ieder moment voldoende tijd en aandacht aan de kinderen te besteden. Buurtgezinnen.nl is er voor deze gezinnen. Buurtgezinnen.nl zorgt ervoor dat ouders weer op adem kunnen komen en kinderen zich positief kunnen blijven ontwikkelen. Hoe werkt het? Gezinnen die overbelast zijn (vraaggezinnen) worden gekoppeld aan gezinnen in de buurt die ondersteuning willen geven (steungezinnen). Steunouders zijn ervaren ouders met een groot hart die graag wat willen doen voor een ander gezin.

{slider title="Behoefte om te praten?" alias="Chat vrijwilliger" class="red"}Heb je behoefte om met iemand te praten, maar weet je niet met wie, kijk dan eens op de website hetluisterendoog.nl van Sensoor. Daar kun je chatten met een vrijwilliger. "Deze website is bedoeld voor iedereen die zich op één of andere manier geïsoleerd voelt en behoefte heeft aan contact. Ongeacht levensverhaal, achtergrond, leeftijd of leefomstandigheid. Je kunt hier je verhaal kwijt. Door online, vertrouwelijk en anoniem te chatten met een vrijwilliger. Deze biedt een luisterend ‘oog’ en denkt met je mee. Vrijwilligers zijn goed voorbereid en worden begeleid bij hun taak." Ook de website pratenoververlies.nl biedt de mogelijkheid om te chatten met een vrijwilliger.

Een andere mogelijkheid is lotgenotencontact tijdens wandelingen voor partners van kankerpatienten. "Wil jij je ervaringen delen met anderen die in dezelfde situatie zitten? Een keer per maand organiseer ik een lotgenoten wandeling. Ook jouw leven is in een draaikolk belandt en deze wandeling is dan ook een moment voor jou. Wil je weleens horen hoe anderen hiermee omgaan? Geef je op, trek dan je wandelschoenen aan en wandel mee in het mooie natuurgebied Den Treek in Leusden. Wil je weten wanneer de volgende wandeling plaatsvindt kijk dan op www.lifecoachmarthawieling.nl (kosten: 7,50 per wandeling)"

{slider title="Hulp bij omgaan met kanker" alias="Hulp praten kanker" class="red"}Stichting Zindividu wil patiënten die te horen hebben gekregen dat ze niet lang meer te leven hebben helpen bij de keuzes die ze te maken hebben en het invulling geven aan kwaliteit van leven. Ze organiseren ook activiteiten.

Als kanker je raakt.nl heeft als doel patiënten te "begeleiden en advies te geven om de dagelijkse strijd vol te houden, je leven zinvol te laten zijn, je waardigheid te beleven en je te laten ervaren dat je waardevol bent." "Wij willen iedereen die geraakt wordt door kanker bemoedigen en ondersteunen in hun worsteling met zingevingvragen. Vragen zoals: hoe kun je verder leven met en na kanker? Hoe ga je om met een verminkt lichaam? Hoe geef je een plek aan amputatie en impotentie? Hoe verdeel je je aandacht in je gezin als je partner of kind kanker krijgt of overlijdt aan deze verschrikkelijke ziekte? Hoe betrek je de andere gezinsleden erbij? Wat betekent het om niet meer (volledig) te kunnen werken?"

{slider title="Hulp met koken bij kanker" alias="Vrijwilliger koken chemo" class="red"}

1. Durf om hulp van je vrienden te vragen bij boodschappen en eten koken

Veel mensen realiseren zich niet hoe lastig het kan zijn om aan het einde van je dag voor eten te moeten zorgen als je geveld bent door kanker of vermoeidheid. Durf als kankerpatiënt aan je vrienden te vragen een keer voor je te koken. Het liefst een grote pan die je voor een tweede keer in kunt vriezen. Je vrienden zullen het graag voor je doen: als naaste voel je je vaak hulpeloos, of teveel. Door voor je te koken kunnen ze ècht wat voor je doen.

2. Thuisafgehaald: hobbykoks die voor je koken

Heb je geen puf om fatsoenlijk voor jezelf te koken? Misschien biedt het initiatief Thuisafgehaald een oplossing. Mensen (hobbykoks) koken thuis maaltijden tegen kostprijs waar je je voor op kunt geven. Je moet wel de puf hebben om de maaltijden af te halen.
Laat de kok wel even weten dat je weerstand laag is, zodat hij extra hygiënisch met je eten omgaat. Kijk op de site van thuisafgehaald of er thuiskoks bij jou in de buurt actief zijn.

3. Bijzonder Thuisafgehaald

Behalve het gewone Thuisafgehaald, heb je ook Bijzonder Thuisafgehaald. Voor mensen die zelf het eten niet op kunnen halen, of waaravoor bijvoorbeeld extra hygiënisch gekookt moet worden. Via Bijzonder Thuisafgehaald kun je jezelf laten koppelen aan een thuiskok met wie je persoonlijke afspraken maakt. Veel thuiskoks willen het eten ook graag langsbrengen. Ook kun je persoonlijke afspraken maken over je dieetwensen. Je kunt Bijzonder Thuisafgehaald vragen om een vaste thuiskok voor je te zoeken bij jou in de buurt, maar je kunt ook zelf een thuiskok een verzoek sturen.

{slider title="Een pruik bij je thuis" alias="pruikbijuthuis" class="red"}De stichting pruik bij u thuis komt bij mensen thuis om een pruik aan te meten. Kijk op de site van pruikbijuthuis.nl om meer te lezen over welke zorgen zij precies van je overnemen en hoe ze werken.

{/sliders}

Aanbod van stichtingen voor kankerpatiënten

{slider title="Afleiding bieden en je zelfvertrouwen vergroten" alias="Leuke dingen doen bij kanker" class="red" open="false"}

Pluk de dag is een inspiratiedag voor mensen geraakt door kanker. Zij krijgen inzicht, inspiratie en concrete handvatten aangeboden om beter te kunnen omgaan met het proces van ziekte en herstel. Het programma is complementair aan de zorg. Het perspectief is psychosociaal, gericht op zelfmanagement en het hervinden of vergroten van de eigen kracht en energie.

Stichting Kanker & Talent is een stichting die tot doel heeft om mensen met kanker een ‘talentimpuls’ te geven. Zodat ze hun unieke talent kunnen (her)ontdekken, samen met het plezier, de voldoening en het zelfvertrouwen die daarbij horen. Stichting Kanker & Talent wil de aandacht niet richten op het sterven aan kanker, maar op het leren léven met kanker. ”

Powderdays Foundation:
“Powder Days laat mensen breken met ‘kanker’ door in een outdoor omgeving zowel lichaam als geest op een positieve en sportieve wijze uit te dagen. Dit geeft zelfvertrouwen en de mindset om elke volgende uitdaging in het leven aan te gaan. Powder Days organiseert uitdagende, outdoor challenge-weken in een buitengewone omgeving waar mensen geraakt door kanker hun grenzen verleggen en de uitdaging met zichzelf, hun lichaam en elkaar op een positieve en sportieve wijze aangaan.”

{slider title="Een lief gebaar" alias="wat geven bij kanker" class="red"}

Stichting Kikkeropfleurdoos is een vrijwilligersinitiatief om kankerpatiënten als blijk van medeleven en steun een Kikkeropfleurdoos te geven. Uiteraard alléén als zij dat zelf wensen.

{slider title="Verwendagen voor kankerpatiënten" alias="leuke dag bij chemo" class="red"}

Stichting "Voor jou, een mooi moment voor mensen met kanker” is een jonge stichting zonder winstoogmerk, die zich bezig houdt met de verwenzorg en/of complementaire zorg aan mensen met kanker in met name de regio Rijnmond. Dit gebeurt op diverse manieren, in verschillende settings en vaak met een aantal samenwerkingspartners. Zo biedt de stichting een ontspannings/verwenweekend aan, waarvoor wel een relatief kleine eigen bijdrage nodig is.

“Het doel van Stichting droomdag is het verzorgen van onvergetelijke leuke dagen voor gezinnen met kinderen onder de 16 jaar waarvan een van de ouders is getroffen door kanker/ levensbedreigend ziek is. Het jongste kind van het gezin moet jonger dan 16 jaar zijn.” Aanmelding via LUMC en AMC.

{slider title="Vervullen van droomwensen voor kankerpatienten" alias="bucketlist en droomwens" class="red"}

“Ben je tussen de 18 en 30 jaar en Heb je een droomwens die je in je eentje niet voor elkaar krijgt? En heb je een vorm van kanker? Misschien kunnen wij je helpen. Wij zijn ervoor om jouw droom waar te maken. Oude vrienden bezoeken bijvoorbeeld, of een vakantie voor je betalen, een ontmoeting regelen met jouw idool, een laptop voor je aanschaffen, of een bijzonder feest voor je of met je te organiseren. Zeg het maar. Het gaat om wat jij wilt!” Stichting Danielle.

“Stichting Dreams4You realiseert een laatste droomwens voor zieke volwassen (18+) met een levensverwachting van maximaal 12 maanden.”

­“Emma en Sofie (9 en 10 jaar) vervullen met Stichting Achterstevoren zo veel mogelijk zelf de wensen van ernstig zieke kinderen tussen 0 en 18 jaar. Wat begon als een cadeauactie op de kinderafdeling van een ziekenhuis is uitgegroeid tot het vervullen van de meest uiteenlopende wensen. We zetten ons in voor individuele en groepswensen.”

­De Stichting Lopen tegen kanker zamelt geld in voor ‘Een wens dichtbij’. Kijk op lopentegenkanker voor de voorwaarden waaraan voldaan moet worden: “Iedereen die een persoon of gezin kent dat getroffen is door de ziekte kanker kan een wens indienen voor dat gezin. De samenstelling van het gezin speelt geen rol nog de aard of stadium van de patiënt.”

Stichting Bucketlist is opgericht om 'terminaal zieke jongeren tussen de 18 en de 35 jaar en alles wat daarbij hoort' te helpen realiseren van (een deel van) hun Bucketlist. Kijk op deze pagina voor meer tips voor terminale zieken en stichtingen die droomwensen willen realiseren voor andere leeftijdgroepen.

{/sliders}

Gratis (tweedehands) hulpmiddelen zoals pruiken en protheses

{slider title="Protheses en andere hulpmiddelen voor borstkankerpatienten" alias="Gratis pruik of prothese" class="red" open="false"}

Een kankerpatiente zamelt diversen soorten en maten borstprotheses, bh’s, zwemprotheses, badpakken, bikini’s, tankini’s, pruiken, tricomutsjes, buffs, badstof nachtmutsjes, bandana’s, petten, hoedjes, sjaals (groot en klein) in, om deze uit te lenen aan borstkankerpatienten die te weinig geld hebben om deze producten allemaal zelf te kopen. Kijk op de site van de kunstigeboezems.nl voor informatie en voorwaarden.

­Stichting BreiBoezem heeft als doel vrouwen die getroffen zijn door borstkanker en een borstamputatie hebben ondergaan (Boezemgebruikers), GRATIS te voorzien van gebreide borstprothese(s). Deze gebreide borstprotheses zijn een goed alternatief voor siliconen borstprotheses. Ze zijn comfortabel (lichtgewicht en ademend), wasbaar en voelen als ‘echt’ aan.

Er bestaat een marktplaats-facebook-groep voor vrouwen met/na borstkanker voor bv pruiken en mutsjes.

In België zamelt stichting Benetiet fondsen in voor vrouwen die na een borstamputatie door borstkanker (al dan niet preventief) een borstreconstructie wensen met eigen weefsel, maar hiervoor niet over de nodige middelen beschikken.
­

{slider title="Gratis pruik voor kankerpatienten" alias="Tweede hands pruik" class="red"}

De Nederlandse haarstichting stelt pruiken beschikbaar voor vrouwen met borstkanker die lid zijn van de Voedselbank. Kijk op de site van de haarstichting voor informatie en voorwaarden.

Ook VIPE pruiken spant zich in voor dit doel.

Hair4Her zamelt gebruikte haarwerken en hoofddeksels in en leent deze kostenloos uit aan kankerpatiëntes. Klik op de link voor de Facebook-pagina met meer informatie.

Ook de stichting Pruik voor elkaar en Vipepruiken.nl zetten zich vrijwillig in voor mensen die geen pruik kunnen betalen.

In België is Hair in a box actief.

{/sliders}

Weet je nog van een goed initiatief dat volwassen kankerpatiënten blij maakt met iets wat zij niet voor zichzelf kunnen bekostigen, geef de site dan door via het speciale meldformulier. Zorg dat je alle informatie invult en maak de uitleg to the point, anders kan ik de tip niet plaatsen.

Pin It