Tips van en voor patiënten met kanker

Wat kun jij doen als een naaste kanker krijgt? Voordat je deze lijst door gaat lezen: eigenlijk zijn er maar twee gouden tips: blijf jezelf, en vraag het in plaats van dat je het invult. Dat laatste betekent niet dat je zegt: "roepen he, als je wat nodig hebt! 't Maakt niet uit wat, ik doe het voor je." Die zin is ongelofelijk goed bedoeld, maar werkt niet omdat de patient 'vast zit in de overleefstand' en waarschijnlijk niet in staat is zelf aan hulp te denken. Doe dus voorstellen die zo concreet mogelijk zijn: "Ik heb over een uur tijd. Vind je het leuk als we naar het strand rijden om wat te drinken?"

Canteen Australia is een organisatie die zich inzet voor Australische jongeren met kanker. Ze hebben een folder gemaakt die gericht is op de vriend of vriendin van een kankerpatient, met uitleg over wat kanker is, wat je wel en niet moet zeggen en wat je kunt doen. Het is een hele mooie folder over wat kanker voor je vriendschap kan betekenen.

We voelen ons als 'vriend van' vaak vreselijk opgelaten. Bang het fout te doen. Bang te weinig te doen. Bang je op te dringen. Machteloos. Daarom hier toch een onvolledig lijstje. Want je moet hierover eigenlijk gewoon met de patiënt zelf praten.

  • Vergeet de eenvoudige dingen niet: geef een knuffel, stuur een hoe-is-t-appje, of een kaartje, of een bloemetje (pas op met ruikende bloemen bij chemo). Op zoek naar een idee voor een ander gebaar? Kijk dan eens naar dit blog. 
  • Schaam je niet om een herinnering in je agenda of telefoon te zetten om daaraan te denken. Jouw leven gaat door. En dat leven is druk!
  • In het blog Vriendinnen worden heel veel voorbeelden genoemd van mooie dingen die je als vriend kunt doen
  • In dit artikeltje van NRC geeft een kankerpatiënte zes tips voor ziekenhuisbezoek
  • In het boek Sterkte met je tumor worden ook tips gegeven voor wat je als vriend kunt doen. Bijvoorbeeld: help de patiënt om door te gaan met zijn hobby, bijvoorbeeld door hem/haar te halen en brengen zodat hij/zij zijn/haar energie niet verspilt aan de reis. Of
  • Help hem/haar om in contact te blijven met de mensen die belangrijk voor hem/haar zijn: bied aan om hem/haar naar die ene verjaardag te brengen en extra heen en weer te rijden op het moment dat hij/zij zegt dat dat nodig is. Ook als het na een half uur al is. Of ga mee op bezoek bij oma. Of
  • Maak wat je doet ludiek. Bijvoorbeeld ophalen in een limousine ipv je auto.
  • Houd de luchtigheid en humor erin. Is de ander te moe om mee te doen met de dingen die jullie normaal altijd deden? Spreek bijvoorbeeld met je vriendengroep af om op een vast moment een foto te maken van wat je op dat moment aan het doen bent.
  • Blijf over je eigen leven praten. Ook over de domme stomme dingen.
  • Kan hij/zij niet meer meedoen met teamsport of de vaste borrelavond? Betrek hem/haar toch door een berichtje te sturen, even te bellen, een gekke foto te sturen of telaten weten hoe de wedstrijd ging.
  • Kijk of je een originele actie kunt bedenken. Bijvoorbeeld dat iedereen in een bepaalde week een kaartje stuurt uit dezelfde reeks. Of laat de een een vaas bezorgen en de ander een boeket afgeven.
  • Spreek af dat je tegelijkertijd naar een programma kijkt, bijvoorbeeld als je niet meer mee kunt naar de voetbalwedstrijd.
Pin It