Tips van en voor patiënten met kanker

Veel mensen die chemotherapie krijgen, krijgen problemen met hun darmen en stoelgang. Of het diarree wordt of juist verstopping / obstipatie, is behoorlijk onvoorspelbaar. Raken je darmen verstopt, dan is het belangrijk in overleg met je artsen de verstopping te verhelpen, bijvoorbeeld door een klysma. Met 'anders eten' los je een verstopping immers niet op. Dat geldt ook voor aanhoudende diarree. Als je darmen geïrriteerd zijn geraakt, is echt overleg met een arts nodig om goed te begrijpen wat je het beste kunt doen, en in overleg de juiste medicijnen te krijgen.

Het is sowieso belangrijk dat je je arts altijd op de hoogte stelt van de problemen die je ondervindt als gevolg van je behandelingen. Je arts moet van de bijwerkingen weten, zodat hij het met je in de gaten kan houden. Er vroeg bij zijn is beter dan pas ingrijpen als het echt erg wordt. Wees je ervan bewust dat als jij bepaalde klachten onderdrukt, waardoor je arts er niet van weet, hij je ook niet helpen kan om diezelfde klachten of het verergeren van die klachten (indien mogelijk) te voorkomen.

{slider title="Effect van voeding op de stoelgang" alias="Laxerend voedsel" class="red" open="false"}Op de website van voedingenkankerinfo.nl staan twee pagina's opgenomen met voedingstips bij obstipatie en voedingstips bij diarree. In Bestaan er voedingsmiddelen die diarree kunnen stoppen? staat uitgelegd dat wat we in de volksmond vaak aannemen, namelijk dat bijvoorbeeld 'bananen of rijst' diarree helpen verminderen, een fabeltje is. Een gevarieerde voeding met voldoende vezel en vet helpt de functie van de darm het snelst te herstellen.

Heb je geen last van obstipatie, maar zou je graag willen dat je stoelgang wat soepeler verloopt, dan kan enige kennis van voedsel dat laxerend werkt (ontlasting verdunnend) handig zijn. Daarom hier wat voorbeelden.

  • Laxerend: prei, sinaasappel, pruimen, vijgen en dadels, ontbijtkoek, tomaat, ontbijtkoek, kauwgom met sorbitol, drop, rode bieten, koffie, roosvisé laxo, karnemelk, yoghurt, vezelreek eten (granen, volkoren, cruesli, zilvervliesrijst, noten), kiwi, mango.
  • Heb je een pijnlijke mond of maag, eet de kiwi/mango dan bijvoorbeeld in vla.
  • Deze site bevat een lange lijst met ingredienten die laxerend werken.

{slider title="Schrijf op wanneer je je medicijnen inneemt" alias="Dagboek bijhouden" class="red"}Om obstipatie niet zo op te laten lopen dat je 's nachts niet meer kunt slapen van de buikpijn, is timing van je medicijnen belangrijk. Je moet op tijd zijn om 'echt vast zitten' te voorkomen, maar ook niet te vroeg, omdat bijvoorbeeld bij een klysma, de ontlasting al wel voldoende 'naar beneden gezakt' moet zijn. Schrijf precies op hoe laat je welk medicijn inneemt. Door de chemo erna (in overleg met de oncoloog) de medicijnen net wat eerder of later in te nemen, kun je ‘het ideale moment’ bepalen en gaat het elke chemo een beetje beter.

{slider title="Verstopping voorkomen in overleg met je arts?" alias="Timing bespreken" class="red"}Als je arts medicijnen voorschrijft, doet hij dat altijd 'curatief': als de klacht er daadwerkelijk is, wordt er ingegrepen. Als je door je ervaring bij de eerste chemo zeker weet dat die klacht er komt, is het misschien geen stom idee om te kijken of je het ook kunt voorkomen. Zo kun je bijvoorbeeld als je verstopping krijgt van Granisetron (dat zit in het chemo-infuus en legt de darmen stil), zorgen dat je darmen niet al te vol zitten voordat je aan de chemo begint. Denk er bijvoorbeeld aan de dag ervoor aangepast te eten, of bijvoorbeeld de avond van te voren een half zakje movicolon in te nemen zodat je zeker weet dat je 's ochtends nog naar de wc hebt kunnen gaan voordat je het volgende chemo-infuus krijgt. Doe dit niet zonder overleg met de huisarts, oncoloog of verpleegkundige. Het kan bijvoorbeeld dat de movicolon van invloed is op hoe goed je maag je medicijnen op kan nemen.

{/sliders}

Pin It