Tips van en voor patiënten met kanker

Op de eerste chemodag is het afwachten of je misselijk wordt. Natuurlijk helpen de medicijnen die je van het ziekenhuis krijgt daartegen wel, maar desondanks kan je lichaam wel overstuur raken en het is maar de vraag of de timing van je medicatie en de dosering past bij hoe je op de chemo reageert. Iedere nieuwe chemo is je lichaam weer wat zwakker, dus kan dat ook anders zijn. Of juist beter als de afstemming van je medicatie verbeterd is.

Het is, helaas, een kwestie van ervaren, chemo, want niet alleen is elke chemo anders, het is vooral anders van persoon op persoon. Toch zijn er wel een paar tips (bescherming tegen valkuilen) die we als patient aan elkaar door kunnen geven.

{slider title="Houd een chemo-dagboek bij" alias="chemodagboek" class="red" open="false"}Misschien lukt het je te leren van voorgaande chemo's en daardoor minder last te hebben van de bijwerkingen bij een volgende chemo. Omdat de chemodagen zo intensief zijn en je geheugen er niet op vooruit gaat door chemo, is het verstandig op te schrijven welk medicijn je hoe laat hebt ingenomen en wanneer je bijvoorbeeld misselijk werd of hoofdpijn kreeg. Dit kun je dan bij het voorbereidingsgesprek op de volgende chemo voorleggen aan je arts.

{slider title="Valkuil 1: eten wat je altijd eet of lekker vindt" alias="Vermijd lievelingsgerecht" class="red"}Omdat eten zo'n strijd is met chemo heb je de neiging om te denken dat je de patiënt helpt door hem te laten eten wat hij zo lekker vindt. Doe dat niet. De kans dat je misselijk wordt is zo groot en het is zonde als je lievelingseten de associatie met dat nare gevoel in je maag krijgt. Je loopt het risico dat je het maanden daarna nog steeds niet op dezelfde manier kunt eten als vroeger. Je kunt je verstand wel vertellen dat die herinnering niets zegt over hoe het smaakt als 'alles weer normaal is', de kans is groot dat je lichaam daar niet naar luistert en met afkeer zal reageren op de geur.

{slider title="Valkuil 2: eten wat de afgelopen dagen je favoriete eten was" alias="Vermijd favoriet eten" class="red"}Even verleidelijk als kiezen voor lievelingseten, is de gedachte om te eten wat je de afgelopen periode lekker vond. Ook dat eten krijgt, als je misselijk wordt van chemo, door die ervaring een negatieve associatie, waardoor je het daarna een tijdje niet meer naar binnen krijgt.

{slider title="Valkuil 3: vooruitplannen met boodschappen" alias="Eet nu" class="red"}Natuurlijk wil je graag voorbereid zijn op de chemodagen. Maar maak niet de fout om van te voren al te bedenken wat je die dagen zult eten. De chemo heeft zoveel invloed op je eetbeleving, dat alles anders is zodra het infuus op je begint in te werken. Zelfs op de dag zelf kun je niet aangeven wat je zult lusten, tot de chemo zijn effect op je maag heeft bereikt. Beter is het te zorgen dat je verschillende dingen in huis hebt, waar je meerdere dingen mee kunt klaarmaken. Dan kun je als het zover is kiezen wat je naar binnen denkt te krijgen.

{slider title="Valkuil 4: per se willen eten" alias="Eten hoeft niet" class="red"}Denk niet dat het onoverkomelijk is als je die eerste chemodagen te weinig eet. Eet wat lukt, maar creëer niet nog meer druk op eten door per se te willen dat je voldoende binnenkrijgt. Eet volgens het principe: ‘alles wat je binnenkrijgt is mooi meegenomen die eerste dag’, in plaats van ‘je moet toch wat eten’. Dit is natuurlijk anders wanneer je ondervoed bent of ondergewicht hebt. Neem contact op met een diëtist als je hier onzeker over bent of worstelt met eten.
{/sliders}

 

Pin It