Een gevoelige maag heeft grote invloed op je eetlust. Eén hap van het verkeerde eten en je krijgt niets meer weg. Een bekende oma-weet-raad-tip bij een beschadigd maagvlies is room: het helpt zurige dingen neutraliseren. Als je last hebt van overgewicht, is room natuurlijk niet zo slim. Overleg bij maagpijnklachten ook altijd met je huisarts of oncoloog. Medicijnen als maagbeschermers kunnen verlichting geven. Maar wat daarbij het beste is, is afhankelijk van de andere medicatie die je krijgt.
Deze tips zijn alleen bedoeld voor patiënten met lichte klachten. Het is belangrijk dat je je arts altijd op de hoogte stelt van de problemen die je ondervindt als gevolg van je behandelingen. Je arts moet van de bijwerkingen weten, zodat hij het met je in de gaten kan houden. Er vroeg bij zijn is beter dan pas ingrijpen als het echt erg wordt. Wees je ervan bewust dat als jij bepaalde klachten onderdrukt, waardoor je arts er niet van weet, hij je ook niet helpen kan om diezelfde klachten of het verergeren van die klachten (indien mogelijk) te voorkomen.
Invloed van textuur en smeuiigheid op de gevoelige maag
Effect van temperatuur op de gevoelige maag
Eet neutrale smaken
Te vermijden voedsel bij maagklachten
Vermijd zure producten als sinaasappelsap, of producten die moeilijker te verteren zijn of van nature ‘zwaar op de maag’ liggen. Op de Vlaamse site Gezondheid.be (flink stuk naar beneden scrollen) staan veel algemene tips over eten en drinken.
Recepten van patiënten bij een gevoelige maag
- Zelf groentesoep maken (bv. courgettesoep: 1/2 l. water, 1 blokje kippenbouillon, 1 courgette, evt. room, koken, staafmixer)
- Groentesap van Zonnatura
- Fruitontbijt (drinkontbijt). Pas wel op met citrusvruchten, deze kunnen de pijn in de mond versterken, al zijn ze bij een vieze smaak in de mond juist weer heel aantrekkelijk.
- Toevoeging van room (niet verstandig bij overgewicht) kan zure smaken zachter maken voor de maag.