{slider title="Bewaren van de namen van je chemo en medicijnen" alias="weten wat je slikt" class="red" open="false"}Veel patiënten weten niet welke chemo ze precies hebben gehad of welke pillen ze precies slikken. Je krijgt die informatie wel, maar bewaar je het ook? Het is belangrijk een overzicht van wat je precies gehad hebt te bewaren. Er kunnen namelijk op elk moment nieuwe onderzoeken bekend worden over de medicijnen die je hebt gebruikt. Stel dat er over een bepaalde behandeling wordt gezegd dat hij minder goed werkt dan een andere, of dat er een vergrote kans op embolie wordt aangetoond na twintig jaar bij dat en dat medicijn, dan wil je graag weten of dat voor jouw behandeling geldt. Daarvoor heb je kennis nodig van welke behandelingen je hebt gekregen en niet alleen in de gangbare namen, maar ook de echte oorspronkelijke merknaam of de naam van de werkzame stof.
{slider title="Behoud van overzicht over medicatie en bijwerkingen en klachten" alias="Overzicht bijhouden" class="red"}Tussen de chemobehandelingen kan behoorlijk veel tijd zitten (als je bv eens in de drie weken gepland staat) om te kunnen onthouden wat de bijwerkingen zijn die wanneer op komen zetten na de chemo. Wel belangrijke feiten in overleg met de oncoloog, als besproken wordt of de volgende kuur op dezelfde manier toegediend zal worden of niet, met dezelfde medicatie tegen de bijwerkingen. Door concentratieproblemen en geheugenverlies, doordat je op dat moment gespannen bent, en doordat veel mensen de details van oncomfortabele dingen als pijn makkelijk vergeten, is de kans dat je dat niet goed meer weet als je tegenover je oncoloog zit te groot.
Wat helpt is een soort medicatiedagboek bij te houden (daar zijn speciale apps voor, bijvoorbeeld deze; maar gewoon op papier in een tabel of je agenda kan natuurlijk ook prima), met daarin welke klachten en bijwerkingen op welk moment op kwamen zetten, wat je daartegen hebt gedaan (overzicht welke tabletten op welk tijdstip ingenomen, in welke dosering) en wanneer die klachten weer afnamen en je gestopt bent met dat medicijn. Een heel karwei, maar waardevol.
Het kan ook helpen bij het onder 'controle' krijgen van bepaalde bijwerkingen. Bij de misselijkheid kan timing van dat medicijn belangrijk zijn. Wie weet werken ze wèl als je de pillen wat vroeger inneemt. Of juist wat later. Zo kan het helpen om tijdens het infuus al een paracetamol in te nemen, als je last hebt van hoofdpijn door Granisetron. Doe dat wel in overleg met de verpkeegkundige van de afdeling. Zij hebben veel kennis en ervaring in dat soort tips.
{slider title="Niet kunnen onthouden of pillen geslikt zijn en tabletten vergeten in te nemen" alias="Medicijnen vergeten" class="red"}• Veel patiënten hebben als gevolg van het chemobrein, door de stress of als gevolg van hormoonbehandeling (bv. Tamoxifen) last van een verminderde concentratie. Heb je een steuntje in de rug nodig om te onthouden of je je hormoontablet hebt ingenomen? Koop dan een pillendoos voor weekdagen. Hij kan meteen ook mee in je handtas. Stel daarnaast het alarm van je telefoon in en laat het als pillenalarm op een vaste tijd dagelijks afgaan.
• Pillendoos 7 dagen 1 vak. Bij sommige apotheken. Soms bij Blokker. Deze zijn niet heel makkelijk te vinden. Vraag iemand uit je omgeving er moeite voor te doen (bv. naar wat apotheken bellen).
• Pillendoos 7 dagen 4 vakken. Apotheek, drogist, blokker, hema.
{slider title="Geheugensteun voor het slikken van meerdere medicijnen" alias="App voor medicijnen" class="red"}In de app stores van google en android vind je allerlei apps om je te herinneren aan het slikken van je pil en het op tijd inleveren van je herhaalrecept. Gratis is deze app voor herinnering aan medicijnen in de Apple store. Een voorbeeld voor Android (kost geld) is Pill on the go. Zoek in de android-app store op het engelse 'pill' voor gratis varianten.
{slider title="Kokhalzen bij innemen medicijnen (movicolon bv) door vieze smaak" alias="kokhalzen bij pillen" class="red"}Door de smaakverandering kunnen medicijnen nòg bitterder smaken dan ze al deden. Bij vloeibare medicijnen en medicijnen die je moet innemen door ze op te lossen in water, zoals movicolon tegen obstipatie, helpt het door het in te nemen met een rietje. De vloeistof komt dan minder in contact met je smaakpapillen.
{slider title="Verzamelen 24uurs urine" alias="Plastijd" class="red"}Er zijn van die dingen... Moet je in verband met een verhoogde kans op osteoperose na de overgang 2x24 uur op een potje plassen. Kan dat niet anders? Ja hoor. Gewoon een plastuit kopen. Je hebt herbruikbare, en wegwerpexemplaren. Perry verkoopt ze wel eens. Of de drogist. Maar dat is seizoensafhankelijk. Ik zou gewoon even googelen op 'plastuit', of bestellen via bol.com. Scheelt een berg. Kost 'n beetje.
{slider title="Contact met de apotheek" alias="apotheek" class="red"}Wat is handig om te weten over de apotheek? Lees het artikeltje 'Zo vermijd je obstakels bij de apotheek' op gezondheidsnet.nl (Elke van Riel) voor tips en uitleg over duurdere apotheken en voorkomen dat een medicijn op is als je het wilt halen.
{slider title="Appotheek app" alias="appotheek" class="red"} Op de site langerthuisinhuis.nl staat een aantal apps verzameld die handig zijn als je minder mobiel wordt of afhankelijker van anderen voor je zelfzorg. Een van de apps die genoemd wordt is de appotheek app. In die app kun je bijvoorbeeld je medicijnen opzoeken om te weten wat de werking is. Overleg natuurlijk ook altijd met je arts, want dezelfde medicijnen worden vaak voor meerdere soorten klachten voorgeschreven, in doseringen die per persoon kunnen verschillen.
{/sliders}