Tips van en voor patiënten met kanker
Inhoud:
Gewichtsproblemen of ondervoeding door je behandelingen
Een misvatting over chemo en kanker, is de aanname dat je afvalt. 'Van chemo word je misselijk. En daardoor eet je te weinig.' Waar is dat niet, al zijn er natuurlijk echt wel mensen die afvallen. Dat geldt overigens niet alleen voor chemo, maar ook voor andere behandelingen tegen kanker. De meeste mensen komen juist kilo's aan door hun behandelingen.
{slider title="Wat kun je doen tegen gewichtstoename?" alias="Overgewicht" class="red" open="false"}Op de website van voedingenkankerinfo.nl kun je uitleg lezen over wat je kunt doen om gewichtstoename door je behandelingen tegen te gaan. Ook is er een pagina over wat je kunt doen om af te vallen na afloop van je behandeling. Gewichtstoename kan samenhangen met medicijngebruik en of komen door vochtophoping. Zo krijg je trek in zetmeelhoudende en vette producten (bladerdeeg en aardappelen) onder invloed van dexamethason. Daar word je natuurlijk dik van. Ook hormoontherapie is een bekende dikmaker. Doordat je hormoonhuishouding erdoor uit balans raakt kun je vreetbuien krijgen. En natuurlijk kan emo-eten door stress of verdriet ook een rol spelen.
{slider title="Pas op voor ondervoeding" alias="malnutricion" class="red"}Een ander probleem onder kankerpatiënten is ondervoeding. Weten of je de juiste stoffen binnen krijgt is juist bij kanker belangrijk, je lichaam verbrandt namelijk veel om de behandelingen te kunnen verdragen en ervan te herstellen. Is je voeding niet op orde, dan heb je langer last van klachten als vermoeidheid. Ondervoeding blijft heel vaak onopgemerkt doordat ondervoeding niet hetzelfde hoeft te zijn als te weinig eten of afvallen. Het kan heel goed zijn dat je wel last hebt van overgewicht, maar toch ondervoed bent. Dat komt dan doordat je te eenzijdig, of de verkeerde dingen eet, waardoor je de stoffen die belangrijk zijn voor je lichaam onvoldoende binnenkrijgt. Omroep Max heeft een topic aangemaakt over ondervoeding voor ouderen. Stichting Tegen kanker heeft enkele pagina's met uitleg die zijn toegespitst op kankerpatiënten. In de folder van kanker.be 'Ondervoeding bij kanker; onderschat de impact niet' wordt de uitleg over ondervoeding helder samengevat.
{slider title="Zoek altijd begeleiding bij gewichtsverandering of ondervoeding" alias="diëtist" class="red"}Als je erg afvalt of aankomt, of bepaalde klachten ondanks revalidatie maar aan blijven houden, is het belangrijk dat je hulp zoekt. Overleg altijd met de oncoloog of huisarts en vraag eventueel om verwijzing naar de ziekenhuisdiëtist, een in kanker gespecialiseerde diëtist of een orthomoleculair diëtist. Algemene informatie over gewichtsverlies kun je vinden op de site van het Voedingscentrum. Maar overleg in verband met invloed op medicatie etc. altijd met een specialist.
{/sliders}